Facebook annonsering i sterk trend oppover
Facebook annonsering er noe norske bedrifter har fått øynene opp for. Men er det lurt? Hva får du som bedrift igjen for de pengene du bruker der? Har du riktig strategi? Dette innlegget tar et kritisk blikk på nordmenns overdrevne bruk av annonsering på Facebook som kanal.
Annonsering på sosiale medier er kommet for å bli
Annonsering på Facebook som markedsføringskanal har tatt helt av siste par årene. Facebook jubler og vil ha enda mer markedsføring, selvfølgelig.
Når jeg ser på programmene til alle de forskjellige digitale eventene som holdes omkring, er social godt representert og ikke minst Facebook selv. Og det med god grunn. Facebook er i vinden, og for mange er dette en svært god kanal å markedsføre på.
Jeg har selv vært på kontoret til Facebook i Dublin, og jeg er mektig imponert over Facebook sin evne til å utvikle plattformer til å selge annonser på.
Facebook var selv i knipe da brukerne gikk over på mobil. Mange sosiale kanaler er fortsatt ikke helt på bane når det kommer til mobil, men Facebook har klart å kapitalisere deres besøk til annonseverdi.
jeg blir litt skremt, når bedrifter ukritisk kaster penger inn på Facebook for å
Krister Ross
markedsføre seg selv
Ukritisk bruk
Når det er sagt, så ser jeg gang på gang at det ikke foreligger noen sosial strategi for utnyttelse av Facebook som markedsføringskanal. Ikke minst, er det de færreste som faktisk tar kontroll over deres forbruk ved å sammenligne og kalkulere mot konvertering og faktisk verdigenerering. Hvorfor det? Jeg vet at de fleste er opptatt av å få noe tilbake igjen av verdi, for de pengene de faktisk bruker. Og jeg blir litt skremt, når bedrifter ukritisk kaster penger inn på Facebook for å markedsføre seg selv.
Hvor er det blitt av økonomene i de fine dressene, i styrerommene som snur krona for at bedriften skal gå best mulig.
Hvor er daglige lederne som skal ha full oversikt over budsjett og verdigenerering?
Et eller annet sted på veien, så har norske bedrifter blitt ukritisk påvirket til å bruke mest mulig penger på Facebookannonsering.
Farlig trend
Et sted på veien, kommer noen til å spørre; “Du, hva er det vi faktisk tjener på ved å markedsføre oss på Facebook?” Når det spørsmålet kommer, så er det for sent. Da blir alle kraner stengt og det blir kanskje bestemt at Facebook som kanal, ikke funker. Da får vi et antiklimaks når det kommer til markedsføring på Facebook.
Det blir da en sannhet at Facebook var kult, det var en trend, og nå er det ut, fordi ingen tjener på det. Dette har skjedd så mange ganger tidligere med andre kanaler, og det ser ut til at norske bedrifter til tider har vanskelig for å lære. Det vil si, læringen går på
at “denne kanalen funker ikke”.
Dette er en kjip utvikling. Facebook kan være en glimrende kanal for markedsføring, men da med riktig grunnlag. Å stole helt og blindt på en kanal, kan være en risikosport.
Diversifisering til å begynne med
Slik som finansinvestering, så bør du også legge pengene i markedsføring, fordelt på flere kanaler til å begynne med. Hvis du har en god strategi, og registrert gode resultater for annonsering på Facebook, så er det heller ikke noen risiko tilknyttet å bruke det som en markedsføringskanal.
Men, hvis du ikke har drevet med digital markedsføring i større skala tidligere, bør du være litt forsiktig med å kaste alle pengene på kun en kanal. Det kan koste deg dyrt. Det kan være seg Facebook eller AdWords, eller hvilken som helst kanal. Bare du ikke bruker alle pengene på ett sted, så er det et bedre utgangspunkt.
Og jo, det finnes mange kanaler å benytte seg av.
Fordel markedsføringsrisikoen på flere kanaler, om du ikke er kjent med hvordan de forskjellige kanalene vil fungere for deg og ditt formål.
Strategi
Gjør et godt stykke arbeid i forkant med å kartlegge en god strategi for utnyttelse av sosiale kanaler.
- Finn ut hvem din målgruppe er
- Finn ut hva de søker på, når de søker, og hvor de søker etter det gjennom en søkeordsanalyse
- Kanalstrategi og kommunikasjonsstrategi
- Sørg for å distribuere dine budskap og innhold på de kanaler der det er hensiktsmessig å bruke det, ref målgruppe/segmentanalyse.
- Hvordan skal du kommunisere gjennom Facebook og hvem er målgruppen
- Hvordan skal du kommunisere gjennom Twitter og hvem er målgruppen
- Hvordan skal du kommunisere gjennom Google+ og hvem er målgruppen
- Hvordan skal du kommunisere gjennom LinkedIn og hvem er målgruppen
- med mer..
- Mål alle dine aktiviteter
- Ha klare mål og målsetninger, og ha dem under kontroll.
- Ta aksjon tidlig om du ser ting ikke fungerer, ved å gjennomføre analyse av kanalen eller kampanjen.
Dette er kun noen få linjer av hva du bør gjøre, men som du ser så er det et godt stykke arbeid som bør gjøres i forkant.
Min anbefaling, ha en god sosial strategi for utnyttelse av de forskjellige sosiale kanalene, særlig Facebook.
1 Comment